KONJUNKTURRÅD FÖRESLÅR ENKLARE SKATTESYSTEM – DN DEBATT (Direkt)

SNS: KONJUNKTURRÅD FÖRESLÅR ENKLARE SKATTESYSTEM – DN DEBATT (Direkt)
2013-01-17 07:27
STOCKHOLM (Direkt) SNS Konjunkturråd anser att det är angeläget att genomföra åtgärder för att öka begripligheten i det svenska skattesystemet, och lägger fram förslag som ”går snabbt och enkelt att genomföra”.Det skriver tre företrädare för Konjunkturrådet i en debattartikel i Dagens Nyheter på torsdagen.Artikelförfattarna vill bland annat se en enklare konstruktion av jobbskatteavdraget, att osynliga skatter, som skattedelen i arbetsgivaravgiften, blir synliga för individen, att medborgarnas kännedom om skatte- och bidragssystemet förbättras och att regeringen tar initiativ till en bred översyn av en skattereform – med ett enklare system med enhetliga och breddade skattebaser.

I konjunkturrådets förslag sänks inkomstskatten till en nivå nära företagsskatten. Samtidigt genomförs riktade satsningar på låginkomsttagare och höjd fastighetsskatt.

En sänkning av inkomstskatten finansieras bland annat av en enhetlig nivå på arbetsgivaravgiften, avskaffade avdrag för privat pensionssparande och för inkomstens förvärvande. Skatten på kapitalinkomster sänks samtidigt som avdragen för lånekostnader slopas.

”SNS Konjunkturråd menar att en reform i linje med vår skiss skulle förenkla skattesystemet och samtidigt göra det mer effektivt. Med undantag för hushåll med höga lån skulle nästan alla få en högre disponibel inkomst med reformen. Det avskaffade ränteavdraget skulle också bidra till högre finansiell stabilitet i samhället genom lägre belåningsgrad”, skriver företrädarna för SNS Konjunkturråd i artikeln.

Källa: Makroredaktionen +46 8 5191 7931 Nyhetsbyrån Direkt

Det här inlägget postades i Husbyggen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *