Räntan på bundna bolån kan ha bottnat

BOLÅN: De långa marknadsräntorna har stigit i Sverige på senare tid. Det gör att de långa bindningstiderna på bolån kan ha bottnat.

Räntorna på långa bindningstider på bolån har varit rekordlåga det senaste året. Den gamla tumregeln om att kortast bindningtid alltid är billigast har inte alls gällt. Tvärtom har bolån med två eller tre års bindningstid varit de billigaste.

Men kanske är trendbrottet nu på ingång. De senaste veckorna har de långa svenska marknadsräntorna stigit med mellan 0,2 och 0,4 procentenheter sedan mitten av december.

 

Det får konsekvenser för svenskarnas bolåneräntor. Som en följd av att de långa marknadsräntorna stigit höjde SBAB i förra veckan räntorna på samtliga bindningstider över ett år. Ju längre bindningtid, desto mer höjdes räntan. Dagen efter meddelade Nordea som första storbank att man höjer räntorna på bolån med långa bindningtider i varierande grad.

Höjningarna indikerar att tiden med rekordlåga långa bolåneräntor är på väg att gå mot sitt slut. Tor Borg på SBAB drar slutsatsen att det är lönsamt att binda en del av bolånet nu, innan räntorna på de långa bindningstiderna hinner stiga ännu mer.

Räntan med den kortaste bindningtiden på tre månader antas nämligen inte fortsatta falla så mycket mer. På SBAB tror man att tremånadersräntan ligger kvar på dagens nivåer på omkring tre procent (listpris) under hela 2013, och detta även om Riksbanken skulle sänka reporäntan under året. Därefter kommer den börja stiga och nå en nivå på 5,5 procent 2016, tror SBAB:s analytiker.

Allt fler svenskar verkar nu också överväga att binda bolånet. Enligt den boprisindikator som SEB presenterar varje månad, och som kom på måndagen, så svarar 8 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Det är en fördubbling jämfört med förra månaden.

Källa: Frida Andersson på placera.nu

foto:Hans Kempe

Götenehus villa Fagerås 144 kvm

 

 

   
Det här inlägget postades i Husbyggen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *