Konjukturrådets förslag för enklare skattesystem?

Man vill slopa avdraget för privat pensionssparande samtidigt är tanken att sänka kapitalskatten. Även en höjning av fastighetsskatten ligger i förslaget. Man vill ta bort möjligheten att dra av kostnader för räntor och för inkomstens förvärvande, bl.a. reseavdraget som är en del av inkomstens förvärvande. Alla med låg inkomst och höga lånekostnader skulle drabbas hårt. Konjukturrådet menar att man kan kompensera det hela med sänkt inkomstskatt nära företagsskatten som i dag är 26,3%. D.v.s att ca.3% skattelättnad för en löntagare skulle uppväga alla övriga avdrag.Vad händer när hjulen börjar snurra och räntorna stiger? Har man tänkt på det?

Förslaget är bra för statsfinanserna men riktigt dåligt för dem som bor i villa eller bostadrätt med höga lån. Bra för dem som inte har lån och åker buss till jobbet. Det är väl kontenten av det hela.

Hans Kempe

 

Det här inlägget postades i Husbyggen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *