Vanliga orsaker till mögelskador!

Mögelskador

Vanligast är bristfälligt underhåll, konstruktionsfel och vattenskador. Dålig, felaktig eller ingen ventilation ger kondensskador. Felaktig dränering eller att man inte använt tvättad singel gör att man kan få kapillärsugning från marken. Byggfukt, huset har stått mot öppen himmel i veckor, all isolering är indränkt med vatten då man kanske haft otur med regn. den våta eller fuktiga isoleringen bör bytas ut, gips bör tas bort då mögel reagerar under gynnsamma förhållande och vi vet att mögel gillar gips (papper fram och baksida på skivan) och spån och- osbskivor, ja egenligen allt trä då det innehåller cellulosa som är svampens mat. Vid nyproduktion är det viktigt att man inte tar huset i bruk för snabbt, utan man väntar in den tid som behövs enligt tillverkaren. Forcerar man tiden för snabbt är det stor risk att man får fuktproblem p g a att man inte lät huset få den tid det behövde för att torka ut ordentligt.

 Isoleringsfibrerna absorberar inte fukt som t.ex. trä, däremot finns det många små luftfickor som binder fukt och behåller vatten som tillåts komma in i de isolerade regelverksfacken. Både naturlig avfuktning genom värme och forcering med någon slags avfuktare likt avfuktning av skiktad konstruktion kan användas, typ tryck eller sugtorkning. Det här är kvalificerade problem som är mycket problematiska då mögel under gynnsamma förhållanden kan etablera sig snabbt. Därför är det av största vikt att hålla isolering torr både före, under och efter byggnadsskedet så att man inte drabbas av framtida hälsoproblem.

Det här inlägget postades i Fukt, hur undviker man framtida problem, Husbyggen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *