Vi har ingen bostadsbubbla

Läs resten av artikel via länken  http://www.cisionwire.se/sveriges-byggindustrier/r/vi-har-ingen-bostadsbubbla,c9370333

 

Hög BNP-tillväxt, höjda hushållsinkomster, låga marknadsräntor, kraftig befolkningstillväxt i storstäderna, för lågt byggande och en allt sämre fungerande hyres- och bostadsmarknad ligger bakom de ökade bostadspriserna i Sverige. Och priserna väntas öka ännu mer. Men det är fel att tala om bostadsbubbla och reporäntan är fel vapen mot ökad skuldsättning hos hushållen, slår Ted Lindqvist, vd för analysföretaget Evidens, fast i en rapport som presenteras på ett seminarium idag.

– Vi har fått en bostadsmarknad i storstäderna där människor måste ta lån för att kunna bo där de kan få arbete. Tillväxten är helt beroende av en ökande lånestock. Men vi har ingen bostadsbubbla. Vi har inte fastnat i lyxfällan. För vi kan betala våra ökade lån med våra höjda inkomster. Samtidigt kan man ju politiskt tycka att bostadsmarknaden skulle kunna fungera mer effektivt. Debatten borde snarare handla om hur vi kan få ett ökat bostadsbyggande av olika kategorier av bostäder än vilka åtgärder som effektivast höjer hushållens boendeutgifter i form av bolånetak, riskvikter och amorteringskrav "

Ted Lindqvist, VD Evidensgruppen
 Källa; Sveriges Byggindustrier
Det här inlägget postades i Husbyggen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *