Hur uppstår fuktskador?

Vi tillbringar ca. 70-90 % av vår tid inomhus. Många människor i dag upplever problem med inomhusklimatet. 

Så många hus som en fjärdedel av de hus som byggdes mellan åren 1985-1992 är i dag så kallade sjuka hus. I 80 % av fallen har skadorna uppkommit på grund av fukt. Enigheten är stor då det gäller samband mellan människors ohälsa och fuktiga byggnader.

Symptom på fuktskador i huset kan t.ex. vara kondens på insidan av fönstret. Mögel som ger problem syns sällan och det ser ofta torrt ut i konstruktionen. Man kan inte se om ett material har en relativ fuktighet på 30 % eller 80 %, det måste mätas. Nu är det så att det behöver inte vara fuktigt för att problemet ska kännas av, ofta räcker det att det har varit fuktigt tidigare. Allergiker kan känna av döda mögelsporer. Syns inte men finns där ändå. Många av de fuktskador man sett kan spåras tillbaka från slarv i byggprocessen.

I dag kan vi se att en ökad fukt i våra bostäder då ombyggnation nästan pågår året runt och vi vistas i våra hem mer än tidigare. Därför är det så viktigt med god ventilation och att luften byts kontinuerligt. I nya hus sköts det oftast med en frånluftsvärmepump som återvinner den gamla luftens värme och suger in ny frisk luft. Ofta byts luften i hela huset varannan timme.

I ett senare avsnitt kommer jag att forsätta ta upp flera orsaker hur fukten påverkar byggprocessen och hur man ganska enkelt undviker framtida fuktproblem och dess skadepåverkan på byggnaden och de boende i huset.  

 

Det här inlägget postades i Fukt, hur undviker man framtida problem, Husbyggen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *