Vad är ett vattentätt skikt?

Vad är ett vattentätt skikt?

Ett vattentätt skikt ska hindra fukt från att komma i kontakt med delar och utrymmen som inte tål fukt. Det ska skydda byggnadens konstruktion från att skadas då man d7wsll8ze0olfeobcope5a[1]spolar vatten eller om vatten spills ut. Även en tvättmaskin i ett våtutrymme som läcker ska inte kunna göra skada om tätskiktet är rätt utfört, brunn ska finnas i anslutning till tvättmaskinen. ytskikt kan vara vattentätt som en våtrumsmatta med svetsade skarvar d v s helt täta uppvikta kanter, eller ett färgsystem som är avsett som vattentätt skikt. Ytor med kakel, klinker är vattengenomsläppliga och på speciellt trähus så ställs stora krav på att det finns ett images[4]vattentätt skikt och stabilt underlag. Det krävs också att anslutningar mot t.ex. duschblandare, genomföringar (är 249039[1]ledningar som kommer genom, i eller upp genom golv eller betongplatta) och infästningar (en infästning är till exempel att skruva fast en duschblandare i väggen, viktigt att man tätar skruvhålen noga)  är vattentäta.

Otäta genomföringar gör att vatten tränger in och skapar grund för mögel och mikrobakteriell imagesCAUWRTJGtillväxt. Kan ta lång tid innan skadan upptäcks. Tänk på att din och dina barns hälsa är viktig.

 

 

 

Gum7[1](Bilden till vänster är Mape:s tätskikt ett vanligt system som används) Bilden är lånad från Frebo kakel nyabadrum.com

Det är viktigt att de entreprenörer som arbetar med huset har certifikat (vad innebär en certfisering: Certifiering betyder att något överensstämmer med en kravspecifikation, norm eller standard. Alltså är ett certifikat ett bevis på kravuppfyllnad).  för de system av tätskikt de arbetar med. Intyg på tätskikt ska lämnas då arbetet är utfört, absolut senast till slutbesiktningen. Tänk på att du som bygger nytt inte får ersättning av din försäkring om skadan skulle vara framme  i bästa fall får du 4 gånger självrisken.

Det här inlägget postades i Fukt, hur undviker man framtida problem. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *