Har du tänk på vad solen är bra för?

Solen en viktig energikälla, genom att noggrant planera byggnadens utförande tas solenergin tillvara för uppvärmning under den kalla årstiden genom direktinstrålning. Fönstrens placering, storlek och energiklass spelar en viktig roll för inomhusklimatet. Kalla dagar njuter man av värmade sol och man mår bra av framförallt serotonin, dopamin, oxytocin och kanske även de så kallade feromonerna som ligger bakom det vi brukar kalla för vårkänslor. Man får en känsla av upprymdhet och man blir glad och uppåt. Därför är det viktigt med bra ljusinsläpp i kök och andra samvarorum i huset som man vistas i under dagen. Under sommarhalvåret så måste vi istället skydda oss för oönskad värme p g a solen. Solmarkiser är ett bra och effektivt sätt att stänga ut solens värme och skydda möbler från blekning, men vi kan istället njuta av solen utomhus som då bildar D-vitamin i kroppen. Så vad är D-vitamin bra för? Det är bra för ditt skelett och immunförsvar.

/Hans

Det här inlägget postades i Husbyggen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *