Hur går utsättning och lägeskontroll till?

Utsättning

 
Utsättning
 
Utsättning av ny byggnads läge skall enligt plan- och bygglagen ombesörjas av byggnadsnämnden. Arbetet utförs normalt av lantmäteri- och kartavdelningen inom Byggnadskontoret men kan alternativt utföras av annan med mätteknisk kompetens som har blivit godkänd av byggnadsnämnden. Om utsättningen utförs av annan än byggnadsnämndens personal tas avgift ut (enligt byggnadsnämndens taxa) för underlagsdata, grundmaterial m.m. med 20% av den avgift som det skulle ha utgått om kommunen utfört arbetet.

Utsättning innebär att läget av byggnad eller anläggning märks ut på marken i överensstämmelse med det givna bygglovet. Byggherren ansvarar för att profilvirke samt personal som sätter upp profiler finns på plats vid utsättningen.

Utsättning debiteras efter taxa som antagits av  kommunens byggnadsnämnd.

 Lägeskontroll

Lägeskontroll innebär att läget för byggnader och anläggningar kontrolleras i förhållande till bygglovet. Lägeskontroll utförs normalt efter att fasaden är uppförd och samma behörighetskrav gäller som för utstakning. Byggnadsnämndens taxa tillämpas.

Det här inlägget postades i Husbyggen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *